Om Dalums Kran & Maskin

Husflytt Vistavallen - Prångens Stugby

Dalums Kran & Maskin bildades i november 2010 efter en ombildning av den enskilda firman Dalums Såg & Maskin till aktiebolag. Företaget ägs och drivs sedan 1993 av Mikael Fredholm. Fram till 2006 var företagets huvudsyssla legosågning av timmer till skogsägare, då detta var ganska sässongsbetonat fylldes resten av året upp med sandblästring, lackering, ombyggnationer av lastbilssläp till rundbalssläp, snöröjning mm mm. Listan kan göras lång, Mikael är företagsam och gillar att ha lite olika ben att stå på i sitt företagande.

Våren 2006 dök en ny möjlighet upp i utvecklandet av Dalums Såg & Maskin. Timmele Takstolsfabrik skulle sälja en kranbil och i köpet ingick körning till bilen. Mikael nappade på denna möjlighet att bli kranbilsåkare eftersom han vid det här laget tyckte att han kört fast lite i utvecklingen av sitt företag, sågverksamheten minskade, ryggen började säga ifrån efter alla tunga stockar osv. Under åren har han hyrt ut sig som extrachaufför till några av byggdens åkeriföretag och därigenom skaffat sig en hel del erfarenhet som lastbilschaufför.

Kranbilen som köptes från Timmele Takstolsfabrik var en Volvo FL10 med en 27 tons Palfingerkran. Ganska snart tyckte Mikael att bilen och kranen var för liten för att kunna utveckla körningen. FL10:an byttes ut mot en Volvo FH12 med en 55 tons HIABkran med jibb.

Kranbilstransporterna har sedan starten 2006 utökats från att till en början nästan uteslutande vara transporter och monteringar av takstolar till att idag handla om förutom takstolar, allt från flytt av maskapsbodar och containrar mellan byggarbetsplatser till båtar, husflytt, maskintransporter, betongelement mm.

Hösten 2009 togs steget att anställa Rikard Algotsson. Rikard har huvudansvaret för snöröjning på vintern. Under sommarhalvåret hyrs han ut till Dalums Byalag och sköter om alla grönytor i Dalums Samhälle.

Under våren 2010 togs beslutet att utöka verskamheten med ytterligare en kranbil och i juni 2010 anställdes Svante Hammarström som kranbilschaufför.